Το καλό σενάριο ...



Του Γ. Προκοπάκη


Αν έχετε καταλάβει, τα καυτά ζητήματα του προγράμματος σωτηρίας για να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Απρίλιο είναι:
1. Ο προϋπολογισμός 2015. Θυμίζω πως οι Σαμαράς-Βενιζέλος, στα αντιμνημονιακά ντουζένια τους κατέθεσαν προϋπολογισμό χωρίς τη συμφωνία της θεσμόικας.
2. Το δημοσιονομικό κενό. Η θεσμόικα το εκτιμούσε σε €2.6 δις, με το e-mail Χαρδούβελη αναγνωριζόταν εμμέσως κενό €980 εκατ. Εν τω μεταξύ, με την κατάρρευση των εσόδων, το κενό έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον στα €5 δις, πιθανότατα στα €7 δις - κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση λένε €11 δις.
3. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου. Ανέρχονται σε €30 δις - οι πραγματικά πιεστικές είναι €15 δις, τα υπόλοιπα με τον ένα ή άλλο τρόπο καλύπτονται από έντοκα.
Τα άλλα θέματα, αναμόρφωσης του ασφαλιστικού και εργασιακών είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πραγματική έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είναι κατεπείγοντα. Το ζήτημα της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος είναι πρόβλημα δευτερογενές.
Η χαλάρωση της απαίτησης πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% σε 1.5% ελαφρύνει τις ανάγκες κατά €3 δις περίπου.
Με στοιχειώδη γνώση αριθμητικής (πρόσθεση και αφαίρεση μόνον), χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών με παρεμβάσεις τύπου Θεσσαλονίκης, στο τέλος της διαπραγμάτευσης πρέπει:
α. Να έχουν συμφωνηθεί όλα τα νούμερα στον προϋπολογισμό.
β. Να έχουν προδιαγραφεί και συμφωνηθεί μέτρα και δράσεις που βεβαιωμένα θα φέρουν €2 έως €4 δις στα ταμεία (για τους απαισιόδοξους €8 δις) παραπάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
γ. Να έχει προσδιορισθεί η πηγή αναχρηματοδότησης των τουλάχιστον €15 δις.

Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό γελάει όλος ο πλανήτης με το γράμμα Βαρουφάκη.
Δεν μπορεί, ένας μη ηλίθιος θα υπάρχει στο οικονομικό και διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αποκλείεται λοιπόν να μη γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με τη διαπραγμάτευση. Το κακό σενάριο είναι πως όλη η διαπραγμάτευση είναι προσχηματική με κατεύθυνση στα βράχια και όλος ο τζερτζελές γίνεται για να "χρεωθεί" το αποτέλεσμα στους κακούς. Σ' αυτήν τη περίπτωση είναι αδιάφορη η σταδιακή ασφυξία της οικονομίας, μιας και σε κάνα δίμηνο θα περάσει από το απόλυτο μηδέν.
Το καλό σενάριο, τώρα.
Το μόνο που ενδιαφέρει την παρέα των κρατιστών, ιδεοληπτικών, εθνικολαϊκιστών είναι η παραμονή στην εξουσία και γνωρίζουν πως σε περίπτωση στραβής δεν τους σώζουν οι μεταξικές λαοσυνάξεις. Η κωλοτούμπα είναι αποφασισμένη, πρέπει όμως να χρεωθεί στους κακούς, στην πέμπτη φάλαγγα, να είναι "κινηση ευθύνης" απ' αυτούς που πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή εναντίον υπερτέρων δυνάμεων.
Οπότε, θα πηγαινοέρχονται οι σαχλαμάρες Βαρουφάκη, θα γελάει ο πλανήτης, ώσπου ... Σε ένα μήνα περίπου θα έλθει από τη θεσμόικα η λίστα των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, λεπτομερής και κοστολογημένη. Το γνωστό τηλεφωνάκι της Άνγκελα στον Αλέξη "take it or leave it". Ο Αλέξης θα υψώσει το ανάστημά του και με ένα εθνικώς υπερήφανο "wrap it up, I'll take it" θα μας έχει σώσει.

Σχόλια